oblicz granicę
m: Jak obliczyć taką granicę nie używając de l'Hospitala?
x→0
4 paź 08:09
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
zastosuj to zarówno do wyrażenia w liczniku jak i wyrażenia w mianowniku
i okaże się nagle, że nie ma już symbolu nieoznaczonego
4 paź 08:20
m: woow

A jak dojść do tej wskazówki, użyłeś zapamiętanego wzoru, czy jakoś to wyprowadziłeś na
poczekaniu?
4 paź 08:41
wredulus_pospolitus:
wzór skróconego mnożenia się kłania ... bądź jak wolisz −−− metoda wyciągania niewymierności z
mianownika się kłania
| | a2−b2 | |
(a−b)(a+b) = a2 − b2 −−−> a−b = |
| |
| | a+b | |
w naszym przypadku w liczniku masz a =
√x2+4 ; b = 2
| | (x2+4) − 22 | | x2 | |
√x2+4 − 2 = |
| = |
| |
| | √x2+4 + 2 | | √x2+4 + 2 | |
4 paź 08:49
m: Dzięki
4 paź 08:54