matematykaszkolna.pl
pole Michał: rysunek Oblicz stosunek pola trójkąta do pola ośmiokąta
3 paź 23:31
chichi:
1 

[a(1 + 2)]2sin(π/4)
2 
 1 

=

(2 + 2)
2a2(1 + 2) 8 
4 paź 00:08
Mariusz: chichi a jakiś komentarz do tego Jeśli chodzi o pole ośmiokąta to zakładając że ośmiokąt jest foremny można podzielić go na trójkąty równoramienne

Ponadto wiedząc że kąt między ramionami to

, n=8
 n 
możemy skorzystać ze wzoru na pole z sinusem Długość ramienia można policzyć z trygonometrii
 π 
a 

2 

sin(

)=

n R 
 π a 
Rsin(

)=

n 2 
 a 
R=

π 
2sin(

)
 n 

1 a a  
P=n*

*(

)*(

)*sin(

)
 2 
 π 
2sin(

)
 n 

π 
2sin(

)
 n 
 n 
 na2 π π 
P=

*2sin(

)cos(

)
 2
 π 
4sin2(

)
 n 
 n n 
 n 
 π 
cos(

)
 n 

P=

a2

4 
 π 
sin(

)
 n 

Wstawiając do powyższego wzoru na pole n=8 dostaniemy pole ośmiokąta foremnego a jak dostać pole tego trójkąta którego boki zaznaczono na czerwono ?
6 paź 17:35
chichi: rysunek @Mariusz
 a2 
x =

, d = a + 2x = a(1 + 2)
 2 
 a2 
S = 2w + u + v, 2w = [a + 1(1+2)]

2 
 1 π 1  
u =

[a(1 + 2)]2sin(

), v =

a2sin(

)
 2 4 2 4 
jakby coś jeszcze było niejasne to pytaj
6 paź 18:03
chichi: 2w = ... tam przed okrągłym nawiasem winno być 'a' zamiast 1 oczywiście
6 paź 18:13
Mariusz: To ja chciałem policzyć długości boków tego trójkąta z tw cosinusów ale to na razie był tylko pomysł Pomysł ten mógłby być dobry bo z tego co widzę to do policzenia długości jednego z boków wystarczy raz zastosować tw cosinusów a do policzenia długości boku oznaczonego u ciebie jako d można dwukrotnie zastosować tw cosinusów Twój wpis z 6 paź 2022 18:03 powinien być zrozumiały
6 paź 18:46
chichi: ile ludzi tyle pomysłów Mariusz, ja miałem taki 1 pomysł i udało się szybko
6 paź 18:49
Mariusz: Czy ten trójkąt to czasami nie jest trójkątem równoramiennym gdzie kąt między ramionami jest kątem wpisanym w okrąg opisany na tym ośmiokącie
 π 
Wtedy miara kąta będzie wynosić

, długość podstawy z twierdzenia cosinusów
 8 
Długość wysokości można policzyć z wartości funkcji trygonometrycznej a pole ze wzoru z wysokością
6 paź 19:12
chichi: o którym trójkącie mówisz?
6 paź 19:19
Mariusz: Tym zaznaczonym na czerwono w pierwszym wpisie tego wątku
6 paź 19:27
K8: rysunek Można też tak :
 1 
Pośm. = 8*

R2sin45o = 2R22
 2 
PΔABC = PΔABS+ 2PΔACS
 1 1 
PΔABC=

R2+2*

R2*sin135o
 2 2 
 1 
PABC=

R2(1+2)
 2 
PΔABC 1 

=

(2+2)
Pośm 8 
============= i po ptokach emotka Rozwiazanie chichi piękne ....w swojej prostocie
6 paź 19:48
chichi: no sam wzór na 'u' z 18:03 to pokazuje − oczywiście, że jest równoramienny. trapezy o polu 'w' są przystające, co implikuje, że trójkąt jest równoramienny
6 paź 19:48
chichi: super emotka
6 paź 19:55
chichi: sprawdź proszę Pośm.
6 paź 19:56
chichi: przepraszam, tam bazujesz na promieniu, a nie dłg. boku − moje niedopatrzenie emotka
6 paź 19:57
K8: emotka
6 paź 20:01
chichi: a tak jeszcze przy okazji, to porównując wyprowadzone przez nas wzory na pola mamy od razu wzór na promień okręgu opisanego na tej figurze:
 a 
2R22 = 2a2(1 + 2) ⇒ R =

4 + 22 emotka
 2 
6 paź 20:07
Mariusz:

α = π −

n 

v2=a2+a2−2*a*a*cos(π −

)
 n 

v2=2a2+2a2cos(

)
 n 

v2=2a2(1+cos(

))
 n 
 π π π π 
v2=2a2(cos2(

)+sin2(

)+cos2(

)+sin2(

))
 n n n n 
 π 
v2=2a2*2cos2(

)
 n 
 π 
v2=4a2cos2(

)
 n 
 π 
v=2acos(

)
 n 
Teraz gdyby nawet był to trójkąt równoramienny gdzie miara kąta między ramionami jest równa mierze kąta wpisanego w okrąg opisany na ośmiokącie to i tak trzeba by znać miarę kąta środkowego aby móc z tego skorzystać

Miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku co kąta wpisanego to

n 

Kąt między ramionami trójkąta jest kątem wpisanym więc ma miarę

n 
 π 
v=2acos(

)
 n 
Jeżeli w tym trójkącie poprowadzimy wysokość to podzieli ona nam zarówno podstawę jak i kąt między ramionami na połowę Z wartości funkcji trygonometrycznych (tangens lub jeśli znamy to nieco lepiej cotangens) obliczamy wysokość
 π h 
ctg(

)=

n 
 π 
a*cos(

)
 n 

π π 
h=a*cos(

)ctg(

)
 n n 

π 
cos2(

)
 n 

h=a

π 
sin(

)
 n 

1 
 π 
cos(

)3
 n 

P=

a2

2 
 π 
sin(

)
 n 

Aby obliczyć długość boku zaznaczonego u ciebie jako d z twierdzenia cosinusów to trzeba by znać miarę kąta
6 paź 20:16
Mariusz: Zdaje się że zgubiłem dwójkę podczas liczenia pola Rozwiązanie podane przeze mnie jest jednak nieco bardziej ogólne
6 paź 20:39