pole
Michał:

Oblicz stosunek pola
trójkąta do pola ośmiokąta
3 paź 23:31
chichi:
| | 1 | |
| = |
| (2 + √2) |
| 2a2(1 + √2) | | 8 | |
4 paź 00:08
Mariusz:
chichi a jakiś komentarz do tego
Jeśli chodzi o pole ośmiokąta to zakładając że ośmiokąt jest foremny
można podzielić go na trójkąty równoramienne
| | 2π | |
Ponadto wiedząc że kąt między ramionami to |
| , n=8 |
| | n | |
możemy skorzystać ze wzoru na pole z sinusem
Długość ramienia można policzyć z trygonometrii
| | 1 | | a | | a | | 2π | |
P=n* |
| *( |
| )*( |
| )*sin( |
| ) |
| | 2 | | | | | | n | |
| | n | a2 | | π | | π | |
P= |
|
| *2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | | n | | n | |
Wstawiając do powyższego wzoru na pole n=8 dostaniemy pole ośmiokąta foremnego
a jak dostać pole tego trójkąta którego boki zaznaczono na czerwono ?
6 paź 17:35
chichi:

@
Mariusz
| | a√2 | |
x = |
| , d = a + 2x = a(1 + √2) |
| | 2 | |
| | a√2 | |
S = 2w + u + v, 2w = [a + 1(1+√2)] |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | π | | 1 | | 3π | |
u = |
| [a(1 + √2)]2sin( |
| ), v = |
| a2sin( |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
jakby coś jeszcze było niejasne to pytaj
6 paź 18:03
chichi:
2w = ... tam przed okrągłym nawiasem winno być 'a' zamiast 1 oczywiście
6 paź 18:13
Mariusz:
To ja chciałem policzyć długości boków tego trójkąta z tw cosinusów
ale to na razie był tylko pomysł
Pomysł ten mógłby być dobry bo z tego co widzę to
do policzenia długości jednego z boków wystarczy raz zastosować tw cosinusów
a do policzenia długości boku oznaczonego u ciebie jako d można dwukrotnie zastosować
tw cosinusów
Twój wpis z 6 paź 2022 18:03 powinien być zrozumiały
6 paź 18:46
chichi:
ile ludzi tyle pomysłów
Mariusz, ja miałem taki 1 pomysł i udało się szybko
6 paź 18:49
Mariusz:
Czy ten trójkąt to czasami nie jest trójkątem równoramiennym
gdzie kąt między ramionami jest kątem wpisanym w okrąg opisany na tym ośmiokącie
| | π | |
Wtedy miara kąta będzie wynosić |
| , długość podstawy z twierdzenia cosinusów |
| | 8 | |
Długość wysokości można policzyć z wartości funkcji trygonometrycznej
a pole ze wzoru z wysokością
6 paź 19:12
chichi:
o którym trójkącie mówisz?
6 paź 19:19
Mariusz:
Tym zaznaczonym na czerwono w pierwszym wpisie tego wątku
6 paź 19:27
K8:

Można też tak :
| | 1 | |
Pośm. = 8* |
| R2sin45o = 2R2√2 |
| | 2 | |
P
ΔABC = P
ΔABS+ 2P
ΔACS
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| R2+2* |
| R2*sin135o |
| | 2 | | 2 | |
=============
i po ptokach

Rozwiazanie
chichi 
piękne ....w swojej prostocie
6 paź 19:48
chichi:
no sam wzór na 'u' z
18:03 to pokazuje − oczywiście, że jest równoramienny.
trapezy o polu 'w' są przystające, co implikuje, że trójkąt jest równoramienny
6 paź 19:48
chichi:
super
6 paź 19:55
chichi:
sprawdź proszę P
ośm.
6 paź 19:56
chichi:
przepraszam, tam bazujesz na promieniu, a nie dłg. boku − moje niedopatrzenie
6 paź 19:57
K8:
6 paź 20:01
chichi:
a tak jeszcze przy okazji, to porównując wyprowadzone przez nas wzory na pola mamy od razu wzór
na promień okręgu opisanego na tej figurze:
| | a | |
2R2√2 = 2a2(1 + √2) ⇒ R = |
| √4 + 2√2  |
| | 2 | |
6 paź 20:07
Mariusz:
| | 2π | |
v2=a2+a2−2*a*a*cos(π − |
| ) |
| | n | |
| | π | | π | | π | | π | |
v2=2a2(cos2( |
| )+sin2( |
| )+cos2( |
| )+sin2( |
| )) |
| | n | | n | | n | | n | |
Teraz gdyby nawet był to trójkąt równoramienny gdzie miara kąta między ramionami jest równa
mierze kąta wpisanego w okrąg opisany na ośmiokącie to
i tak trzeba by znać miarę kąta środkowego aby móc z tego skorzystać
| | 4π | |
Miara kąta środkowego opartego na tym samym łuku co kąta wpisanego to |
| |
| | n | |
| | 2π | |
Kąt między ramionami trójkąta jest kątem wpisanym więc ma miarę |
| |
| | n | |
Jeżeli w tym trójkącie poprowadzimy wysokość to podzieli ona nam
zarówno podstawę jak i kąt między ramionami na połowę
Z wartości funkcji trygonometrycznych (tangens lub jeśli znamy to nieco lepiej cotangens)
obliczamy wysokość
Aby obliczyć długość boku zaznaczonego u ciebie jako d
z twierdzenia cosinusów to trzeba by znać miarę kąta
6 paź 20:16
Mariusz:
Zdaje się że zgubiłem dwójkę podczas liczenia pola
Rozwiązanie podane przeze mnie jest jednak nieco bardziej ogólne
6 paź 20:39