Okrąg opisany na trójkącie
KAsia: W trójkącie równoramiennym ABC o podstawie AB środkowe poprowadzone z wierzchołków A i B
przecinają się pod kątem prostym w punkcie P
oraz \AP\ = 6. Oblicz długość okręgu opisanego na tym trójkącie.
3 paź 13:50
I'm back:
1) znając |AP| znamy |BP|
2) więc możemy obliczyć |AB|
3) możemy też policzyć pole ΔABP co w konsekwencji daje nam pole ΔABC
4) w takim razie znamy hΔABC
5) w takim razie znamy |AC| = |BC|
6) korzystamy z odpowiedniego wzoru do wyznaczenia promień okregu opisanego na trójkącie ABC
3 paź 15:00
K8:

Aż taka "litania"

nie jest potrzebna
wystarczy taka;
Środkowe trójkąta dzielą się w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka
i dzielą trójkąt na sześć trójkątów o równych polach
P
ΔAFP=9 to P
ΔABC= 6*9=54
z tw. Pitagorasa |AF|=
√62+32= 3
√5
to b= 6
√5 i a= 6
√2
R=5
√2
P
k=πR
2 = 50π
3 paź 23:16