graniastosłup prawidłowy pięciokątny
paula: POMOCY!

oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego pięciokątnego gdzie wysokość wynosi 6√2 cm a
promien okregu opisanego na wielokącie wynosi 2 cm.
7 mar 11:05
Matmathebest: Dzieląc ośmiokąt foremny otrzymasz 5 trójkątów równobocznych.. Każdy trójkąt ma boki długości
2cm, bo taki jest promień okręgu opisanego ( jak sobie narysujesz to zobaczysz tą zależność)..
Tak więc pole jednego trójkąta..
P= 22√3/4 * 5( bo pięć trójkątów)= 5 √3
Pc= 2* PP + Pc ( 5 prostokątów)= 2* 5 √3 + 5 * (6√2 *2)=
10√3+ 5*12√2=
10√3 + 60√2
V= Pp *H= 5√3 * 6√2= 30√6 cm3
Mam nadzieję, że nigdzie nie zrobiłam błędu obliczeniowego.. Sprawdź w odpowiedziach jeśli
masz, czy się zgadza wynik.
7 mar 11:18
paula: dzieki wielkie
7 mar 12:12