matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
granica z definicji
m:
Korzystając z definicji granicy funkcji udowodnić równość:
2
lim
x→−1
(3
x
−1)=−
3
1
|x+1|<δ⇒|3
x
−
|<ε
3
Udało mi się przekształcić do tego momentu:
|3
x+1
|
<ε
3
|3
x+1
−1|<3ε Jak to dalej ugryźć?
30 wrz 10:43
I'm back:
Wybieramy ε>0 Niech δ= log
3
(3ε + 1) 1. Należy wykazać, że |3
a
−1| ≤ 3
|a|
− 1 2.
| 3
x+1
− 1|
3
|x+1|
− 1
3
δ
− 1
(3ε+1) − 1
≤
<
=
= ε
3
3
3
3
1 paź 10:14
I'm back:
Oczywiście nie miało być log
3
tylko log
3
1 paź 12:14
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick