Siemano
0_0: Jak znaleźć dziedzinę funkcji?
wiem jak to się robi, tylko mam problem z tym przykładem i liczę na tłumaczenie
| | 2 | |
f(x) = log0,8|x − 1| − |
| |
| | x | |
z góry pozdrawiam
29 wrz 19:25
chichi:
x ≠ 0 ∧ |x − 1| > 0 ⇔ x ∊ R \ {0,1}, Df = R \ {0,1}
29 wrz 19:37
0_0: Dzięki, ale to nie może być takie proste
29 wrz 19:51
0_0: ponieważ całe to wyrażenie musi być większe od zera, nie tylko wartość bezwzględna
29 wrz 19:52
29 wrz 19:53
chichi:
jeżeli miałoby tak być to funkcja f powinna być dana wzorem:
| | 2 | |
f(x) = log0.8(|x − 1| − |
| ), niestety Twój zapis jest inny, zatem dziedzina jest taka |
| | x | |
jak podałem.
29 wrz 19:58
0_0: a to przepraszam, to ma być w nawiasie
29 wrz 20:00
chichi:
Jeśli naprawisz wzór funkcji jak podałem o
19:58 wówczas trzeba będzie rozpatrzyć:
| | 2 | |
|x − 1| − |
| > 0 ∧ x ≠ 0 |
| | x | |
Gdybyś miał problem z rozwiązaniem tej nierówności to pisz, ale jest to banalnie proste
29 wrz 20:00
0_0: no mam problem bo 3 różne żeczy mi wyszły, a tam zrobiłem błąd z minusem ma być:
↗−−− plus tu
29 wrz 20:35
chichi:
graficznie ładnie wyjdzie, jak nie to rozpatrz dwa przypadki :
| | ⎧ | x−1, gdy x≥1 | |
| |x−1|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 1−x, gdy x<1 | |
29 wrz 20:49
0_0: dobra, czyli mam tak zrobić?
| | 2 | | 2 | |
x + 1 − |
| > 0 ⋁ x + 1 + |
| < 0 |
| | x | | x | |
29 wrz 21:21
chichi:
formalnie powinna być alternatywa dwóch układów równań nierówności ze względu na rozpatrywane
przydziały dla x, ale weź sobie przekrój z odpowiadającymi przedziałami na których
rozpatrywane sa dane nierówności pod koniec i będzie ok.
29 wrz 21:38
Filip: chichi a ty nadal siedzisz na tym forum matematycznym zamiast robić coś w swoim w marnym
życiu

29 wrz 23:47
0_0:

Mam, tak zrobiłem:
| | 2 | | 2 | |
x + 1 − |
| > 0 ∨ x + 1 + |
| < 0 / *x2 |
| | x | | x | |
x
3 + x
2 − 2x > 0 ∨ x
3 + x
2 + 2x < 0
x(x
2 + x − 2) > 0 ∨ x(x
2 + x + 2) < 0
(rys.) x(x−1)(x+2) > 0 ⋁ x∊ (−
∞,0)
x∊ (−2,0)∪(1,
∞), x ≠ 0
Df=(−
∞,0)∪(1,
∞)
Pozdrawiam, z fartem
30 wrz 19:53
K8:
D : x∊(−
∞, 0) U (1,
∞)
i po ptokach
1 paź 20:55