monotoniczność ciągu
m: Czy podany ciąg jest (od pewnego miejsca) monotoniczny?
a
n=
√n2+4n−n
i uprościłam mianownik mnożąc z plusem, ale nie wiem co dalej
28 wrz 11:21
m: już wiem jak to zrobić,
| | an+1 | |
ale zastanawiam się, czy jest jakaś metoda kiedy stosować |
| , a kiedy an+1−an? |
| | an | |
28 wrz 11:27
I'm back:
'metoda'? Nie. Po prostu potrzebna jest intuicja, z którym będą latwiejsze przekształcenia.
28 wrz 12:01
chichi:
| | an+1 | |
a czy zawsze można badać monotoniczność za pomocą tego ilorazu |
| wredulusie? |
| | an | |
28 wrz 14:13
jc:
| | 4n | | 4 | |
an = |
| = |
| |
| | √n2+4n + n | | √1+4/n + 1 | |
mianownik maleje, zatem ciąg rośnie
28 wrz 14:35