Udowodnij że wyrażenie jest liczbą całkowitą
vol: 3√6 + √ 84727 + 3√6 − √ 84727 tak jak w tytule
27 wrz 15:40
chichi:
przyrównaj to, do x, podnieś stronami do 3 potęgi, chwilę podłubiesz i zostanie Ci równanie ze
zmienną 'x', które sobie już bez problemu rozwiążesz
27 wrz 16:21
Mariusz:
6+
√84727=6+
√121973
6+
√84727=6+
√1219219
6+
√84727=6+
√12181*21
| | 3 | | 1 | | 11 | |
( |
| + |
| √21)3=(6+ |
| √21) |
| | 2 | | 6 | | 9 | |
| | 3 | | 1 | | 11 | |
( |
| − |
| √21)3=(6− |
| √21) |
| | 2 | | 6 | | 9 | |
Wartość wyrażenia to 3
27 wrz 21:01
chichi:
kto jak kto, ale nie wierzę, ze Ty piszesz takie rozwiązanie...
27 wrz 21:03