proszę o rozwiązaie
anna: współczynnik kierunkowy stycznej poprowadzonej w punkcie A ( 1 , −23) do wykresu funkcji
f(x) =( x− 3) / (√x +3) określonej dla x ≥ 0 jest mniejszym z miejsc zerowych funkcji
g(x) = ax2 + bx + c
o wierzchołku w punkcie ( 1, −259)
wyznacz współczynniki a b c
27 wrz 12:37
chichi:
policz f'(1) i masz, że g(f'(1)) = 0, wyznacz 'a' ze wzoru funkcji g poniżej i przejdź na
postać ogólną i masz szukane współczynniki, w czym problem?
27 wrz 14:43
anna: wyniki to a =9 b= −18 c = 569
27 wrz 21:07
anna: proszę o rozpisanie rozwiązania bo ja nie mam takich wyników
28 wrz 22:12
wredulus_pospolitus:
ale jakich 'takich wyników' ?
Chichi po prostu zapisał g(x) w takiej postaci, wykorzystał informację o tym, że g(x) ma
wierzchołek o takich a nie innych współrzędnych.
28 wrz 23:10
chichi:
| | 6400 | | 25 | |
g(x) = |
| (x − 1)2 − |
| |
| | 1089 | | 9 | |
przeliczyłem to okropieństwo i chyba kopnęłaś dane, bo wynik jest taki jak wyżej i różny od
Twojego
28 wrz 23:15
wredulus_pospolitus:
| | x−3 | | x+ 6√x+3 | |
f(x) = |
| −−−> f'(x) = |
| −−−> |
| | √x+3 | | 2√x(√x+3)2 | |
| | 10 | | 5 | |
−−−> f'(1) = |
| = |
| |
| | 32 | | 16 | |
| | 4 | |
więc tutaj gdzieś masz błąd, bo Tobie wyszło .... f'(1) = |
| |
| | 9 | |
28 wrz 23:26
wredulus_pospolitus:
chichi
coś nie tak masz ... i to bardzo ... chyba że ja pochodnych już liczyć nie potrafię
28 wrz 23:28
wredulus_pospolitus:
wwwwooooowwww wwwwwwwooooowww ... ale jest byk w treści zadania, więc coś jest 'nie ten
teges'.
| | −2 | | x−3 | |
punkt A(1 , |
| ) nie należy do wykresu funkcji f(x) = |
| |
| | 3 | | √x + 3 | |
28 wrz 23:29
28 wrz 23:47
chichi:
| | 5 | |
@wredulus−pospolitus pochodną mamy tę samą oraz f'(1) = |
| , ale to jest miejsce |
| | 16 | |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
zerowe funkcji g, zatem g( |
| ) = 0 ⇔ 0 = a( |
| − 1)2 − |
| ⇔ |
| | 16 | | 16 | | 9 | |
| | 6400 | |
⇔ a = |
| − i co tu jest źle policzone? poza tym że autorka skiełbasiła całe |
| | 1089 | |
zadanie?
29 wrz 00:12
anna: przepraszam bardzo za zapisanie błędnej treści i Emil 28 wrz23:47 ma rację dziękuję bardzo
wszystkim którzy rozwiązywali zadania
29 wrz 12:08