Zadanie
Xyz: Punkty A(0,5), B(2,6) sa wierzcholkami trojkata prostokątnego ABC, nato−miast punkt C lezy na
prostej o równaniu
y=x trzeba obliczyć ile i jakie współrzędna ma wierzchołek c
26 wrz 21:14
wredulus_pospolitus:

0) rysunek
A. możliwość "1"
AB i BC są przyprostokątnymi
1) wyznaczasz prostą zawierającą AB
2) wyznacza prostopadłą do AB przechodzącą przez B
3) punkt przecięcia tejże prostej z prostą y=x daje Ci współrzędne punktu C
B. możliwość "2"
AB i AC są przyprostokątnymi
1) wyznaczasz prostą zawierającą AB
2) wyznacza prostopadłą do AB przechodzącą przez A
3) punkt przecięcia tejże prostej z prostą y=x daje Ci współrzędne punktu C
C. możliwość "3"
AB jest przeciwprostokątną (czyli AC i BC to przyprostokątne)
tą możliwość (patrząc na rysunek) będzie trzeba obalić ... tylko jak ... hmmm ... hmmm indeed

popatrz na rysunek i zastanów się co wiemy o długości przeciwprostokątnej w porównaniu do
przyprostokątnych ... i jak to wykorzystać w tym zadaniu
26 wrz 21:25
Emil:
Skorzystaj z warunku prostopadłości wektorów
i po ptokach
26 wrz 21:47
Mariusz:
Arturze może zacznij od sprawdzenia iloczynu współczynników kierunkowych
A=(0,5)
B=(2,6)
C=(p,p)
Warunek na to aby proste y=a
1x+b
1 oraz y=a
2x+b
2 były prostopadłe to a
1a
2=−1
−p(p−2)=(p−5)(p−6)
−p
2+2p=p
2−11p+30
2p
2−13p+30=0
Δ=169−4*2*30
Δ=169−240
Δ=−71 < 0
p ∉ ℛ
Co do wektorów to nie wiadomo czy znają to pojęcie
Jeżeli wolimy postać ogólną prostej to warunek na prostopadłość prostych wygląda
bardzo podobnie do wzoru na cosinus różnicy
26 wrz 23:09
Mila:

1) Wykorzystujemy prostopadłość AC lub BC do prostej AB
Prostopadła do AB i przechodząca przez punkt A=(0,5)
y=−2x+b
y=−2x+5
C=(x,x)
Punkt przecięcia z prostą k: y=x
−2x+5=x
lub
Prostopadła do AB i przechodząca przez punkt B=(2,6)
y=−2x+b i 6=−2*2+b
BC
2 : y=−2x+10
−2x+10=x
II
AB
→[2,1]
AC⊥AB
[x,x−5] o [2,1]=0
2x+x−5=0
lub
BC⊥AB
[x−2,x−6] o[2,1]=0
2x−4+x−6=0
27 wrz 22:58