Zadanie
Xyz: W koło wpisano czworokąt abcd taki ze kat<DAB =pi/4 CD=4 BC=3√2
Oblicz pole koła oraz przekątne
To co udało mi się ustalić to to ze pi\4 to 45 stopni i ze naprzeciwległe kat ma 135, dalej nie
wiem
26 wrz 21:09
wredulus_pospolitus:
1) z tw. cosinusów skorzystaj w celu wyznaczenia pierwszej przekątnej (BD)
26 wrz 21:14
wredulus_pospolitus:
2) trójkąt BCD jest wpisany w okrąg ... znasz jeden z kątów oraz wszystkie boki −−> możesz
wyznaczyć promień tegoż okręgu
26 wrz 21:16
wredulus_pospolitus:
a jak wyznaczyć długość drugiej przekątnej
26 wrz 21:17
Xyz:
Przekątna to pierwiastek z 58
26 wrz 21:20
Romeo:
Podaj Xyz dokładną treść zadania. Co to znaczy "oblicz przekątne"?
27 wrz 19:44
Mila:

p=
√58
R=
√29
P
o=πR
2=29π
27 wrz 23:01
Romeo:

albo 2R
2 = 58 ⇒ R
2 = 29 (kąty: wpisany i środkowy oparte o łuk BCD)
28 wrz 00:10
Julia:
28 wrz 20:32
Odyseusz:

Długości przekątnej AC nie da się jednoznacznie ustalić
29 wrz 00:06