proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz równania stycznych do wykresu funkcji g(x) = x3 które są prostopadłe do stycznych
do wykresu funkcji f(x)= x2 w punkcie x0 = −2
26 wrz 18:16
wredulus_pospolitus:
1) szukasz w książce/internecie jaki jest wzór na styczną w punkcie
2) stosując tenże wzór wyznaczasz styczną do f(x) w punkcie x0 = −2
3) stosując zasadę prostopadłości dwóch prostych wyznaczasz współczynnik kierunkowy stycznej do
funkcji g(x), którą chcesz wyznaczyć
i teraz można podejść do tematu na różne sposoby
sposób 'na chama ale i cwaniaka':
4) zauważasz, że współczynnik kierunkowy a > 0, związku z tym sprawdzasz kiedy równanie: ax+b
= g(x) (wstawiając wyznaczone 'a' ) będzie miało TYLKO dwa rozwiązania i będą one różnych
znaków,
innymi słowy, sprawdzasz dla jakich q, p i b zachodzi:
(x−p)2(x−q) = x3 − ax − b
x3 − x2(q + 2p) + x(2pq − p) − p2q = x3 − ax − b
czyli:
q+2p = 0
2pq − p = a (które znamy)
p2q = b (z tego wyliczamy b)
sposób 'standardowy':
4) korzystając ze wzoru na styczną, wyznaczasz OGÓLNĄ postać stycznej g(x) = x3 w dowolnym
punkcie o współrzędnych (c, c3)
5) sprawdzasz dla jakiego c współczynnik kierunkowy będzie się zgadzał
26 wrz 18:42
anna: obliczyłam
f,(x) = 2x
f(−2) = −4
prosta l : y = −4x +b k ⊥ l prosta k : y = 14 + b
nie wiem jak obliczyć b
wyniki to
y = 14 + √336 y = 14 − √336
26 wrz 18:45
anna: zapomniałam zapisać
y = 14x + √336
y = 14x − √336
26 wrz 19:07
anna: dziękuję już rozwiązałam
27 wrz 12:25