matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Okrąg wpisany
KAsia:
2. Na okręgu o promieniu 6 cm opisano trójkąt równoramienny o kącie między ramionami 120°. Oblicz długość podstawy tego trójkąta.
26 wrz 15:51
sinus:
|SE|
= sin60
o
, |AD| = |DB| =|CD|
√
3
|SC|
26 wrz 16:35
cosinus:
26 wrz 20:38