liczby
Liban: Niech S będzie zbiorem liczb całkowitych x2+3xy+8y2, gdzie x, y całkowite. Uzasadnij że jeśli
a,b∊S to a*b∊S.
25 wrz 23:08
M:
12 sty 09:10
Maciess: O co chodzi z tymi postami wykopywanymi z otchłani? M: to moderator i oznacza co do wyrzucenia?
To zadanie nie ma sensu.
13 sty 14:13
Adamm: Dla człowieka dobrej woli, zadanie ma sens
13 sty 15:02
Maciess: No ok, przy drugim czytaniu chyba zrozumialem jak definujemy S.
13 sty 15:08
Adamm:
(x+3y/2)2 + 23*((1/2)y)2
((x+3y/2)+i√23(1/2)y)*((z+3t/2)+i√23(1/2)t)
(x+3y/2)(1/2)t+(z+3t/2)(1/2)y = (xt+3yt+zy)/2 = m/2 dla m = xt+3ty+zy
(x+3y/2)(z+3t/2)−23(y/2)(t/2) = xz + 3(xt)/2+3(yz)/2 − 7yt/2
xz + 3(xt)/2+3(yz)/2 − 7yt/2 − 3m/2 = xz−8yt = n
Zatem ((x+3y/2)+i√23(1/2)y)*((z+3t/2)+i√23(1/2)t) = (n+3m/2)+i√23(1/2)m
Stąd wynika że produkt dwóch liczb postaci (x+3y/2)+i√23(y/2) ma tą samą postać
Biorąc normę do kwadratu, dostajemy że produkt dwóch liczb postaci x2+3xy+8y2 ma tą samą
postać
13 sty 15:23