Funkcja liniowa
Pomocy!: Marcia: 1) Funkcja f określona jest wzorem. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji.
f(x)= 3 |x−2| − 3x
Nauczycielka nam kazała obliczyć jakie wartości w jakich przedziałach przyjmuje x i narysować
wykres i wtedy łatwo wyznaczyć przedziały monotoniczności.
2) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f. f(x) |x−1| − |x+1| I tak samo jak w pierwszym zadaniu..
7 mar 10:49
fikuś:
3Ix−2I−3x = − 3(x−2) − 3x = −6x+2 gdy x < 2
lub
3Ix−2I−3x = 3(x−2) − 3x = −6 gdy x≥ 2
i już
7 mar 10:58
Matmathebest: O kurcze... To takie łatwe, a ja się zakręciłam z tym.. Dziękuję bardzo

A z drugim to tak
samo czy jak?
7 mar 11:01
fikuś: tak samo w przedziałach
7 mar 11:02
Matmathebest: Ale to miejsca zerowe, to mam przyrównać wszystko do 0 na dwa sposoby równania czy jak?
7 mar 11:21
Matmathebest: Tam powinno być gdy x< 1/3
7 mar 11:26