liczba
wiki: Wykaż że liczba 1099+9 jest złożona.
25 wrz 14:08
ABC: To zadanie z informatyki?
Przy pomocy komputera można znaleźć rozkład:
3 079409 181853 103653 × 324 737617 167922 950518 581770 926420 981805 685233 555106 229023
735803 175419 695095 128853
Pierwszy czynnik jest tak duży że nie chce mi się myśleć jak do tego dojść algebraicznie
25 wrz 22:28
Mariusz:
Jakiego języka programowania użyłeś ?
W Pythonie pętla działała dość długo
W C# czy w Javie byłoby pewnie nieco szybciej niż w Pythonie ale
kodu byłoby nieco więcej
Jeżeli używasz Windowsa C# masz od razu w systemie choć tylko do wersji
piątej włącznie
25 wrz 23:28
Filip: myśle że jezyk programowania typu Java się nada
29 wrz 23:54
chichi:
gdzie zniknął komentarz @
Mila?
30 wrz 00:06
Mariusz:
ABC pochwal się jaki był czas działania tego program
Jakiego języka użyłeś ?
(choć jeżeli dobrze pamiętam to chyba kiedyś pisałeś o jakiejś gotowej "bibliotece" do C)
Filip C# to trochę mieli, jak widać jest to liczba rzędu tryliona
więc naiwny algorytm będzie dość długo działał
A tak Mila napisała tylko aby spróbować pokazać że dana liczba nie jest pierwsza
30 wrz 04:18
ABC: Mila myślała zapewne o teście Milnera−Rabina czy innym z tej grupy, które pokazują że liczba
jest zlożona ale nie dają rozkładu na czynniki. Wykonałem go również przy pomocy komputera,
na piechotę trudne rachunki
czas działania na 4−rdzeniowym procesorze kilkanaście minut, język C , procedura do
rozkładania na czynniki właśnie z tej biblioteki, nie jest w 100% brute force
30 wrz 07:18
jc: System pari gp rozkłada w ciągu 5 sekund.
Wystarczy wpisać:
factor(10∧99+9)
30 wrz 10:02
Pitbull puppies forever!: chyba mówisz o wersji pari zainstalowanej na własnym kompie, wlazłem online
https://pari.math.u-bordeaux.fr/gp.html
i o ile mniejsze liczby rozkłada to przy tej strona przestaje odpowiadać
30 wrz 10:12
Pitbull puppies forever!: edit , policzyła
factor (10(99)+9)
%5 = [3079409181853103653, 1;
324737617167922950518581770926420981805685233555106229023735803175419695095128853, 1
]
ale trwało około minuty − półtorej (trzy komunikaty że strona nie odpowiada po drodze)
30 wrz 10:22
Mila:
chichi, być może ja usunęłam swój wpis przez nieuwagę. Usuwałam jakieś wulgaryzmy.
Myślałam o wykazaniu , że liczba (1099+9) nie jest liczbą pierwszą,
( nie podając rozkładu na czynniki pierwsze) ale nie znalazłam
odpowiedniego narzędzia.
Trochę badań zrobiłam, ale brak skutecznego sposobu.
Im większa n w liczbie (10n+9 ) tym rzadziej występują liczby pierwsze .
Autor nie pisze czy ma podać dowód, czy skorzystać z programu.
Być może na wykładach miał podane podpowiedzi.
30 wrz 16:25
Mila:
Myślałam tak:
Test pierwszości Fermata (?)
p=10(99)+9 ?
3⊥10(99)+9
31099*38=1(mod1099+9)
wolfram pokazuje false, zatem 1099+9 nie jest liczba pierwszą . Jest liczbą złożoną.
Czy to wystarczy? To chyba zbyt proste?
30 wrz 17:06