Kombinatoryka
Nadia: Na ile sposobow można 6 osób:
a)posadzić w trzech ponumerowanych ławkach, jeśli miejsca w ławkach nie są rozróżnialne
b)ustawić jednocześnie w trzy pary jeśli kolejsnośc par nie ma znaczenia i miejsca w parze nie
są rozróżnialne
Odp a)90 b)15 ale nwm skąd sie to bierze
25 wrz 02:19
ite:
b/ ustawiasz 6 osób w trzy pary:
1. każdy musi znaleźć się w jakiejś parze, więc dla dowolnej osoby wybierasz z pięciu
pozostałych (oczywiście rozróżnialnych) parę → na 5 sposobów,
2. dla którejkolwiek z pozostałych czterech z pozostałych trzech → na 3 sposoby wybierasz parę
3. niewybrana wcześniej dwójka tworzy ostatnią, trzecią parę → w jedyny możliwy sposób sposób
5*3*1 = 15
25 wrz 09:22
ite:
a/ sadzasz te pary w trzech ponumerowanych ławkach, ale kto z pary siedzi po której stronie nie
ma znaczenia
⇒ więc wystarczy przyporządkować parom z pktu b/ trzy numery ławek:
pierwsza para może dostać jeden z trzech numerów,
druga któryś z dwóch pozostałych,
pozostała ostatni
(3*2*1) * 15 = 6 * 15 = 90
25 wrz 09:28