23 wrz 15:17
Mila:
Tu co zakreśliłeś? Ile wynosi a i b?
23 wrz 22:59
Vazelini: a=3/5 b=−12/5 , więc odpowiedz jedynie ostatnia pasuje ale pewny nie jestem, ponieważ
odpowiadam z pamięci, bo mój usos ma przerwę techniczną.
24 wrz 07:08
Emil:
Wpisz tutaj treść zadania ! to pogadamy
24 wrz 11:16
Mila:
Nie mam też dostępu do treści zadania.
W brudnopisie mam tyle:
f(x)=ax
2+bx−3
x
1=1 − jedno z miejsc zerowych
2 − pierwsza wsp. wierzchołka paraboli.
1) f(1)=0 ⇔ a+b−3=0 ⇔ a+b=3
2) x
w=2
========
a−4a=3⇔−3a=3, a=−1 i b=4
O ile dobrze wczoraj odczytałam treść zadania.
24 wrz 17:18
wredulus_pospolitus:
nie kojarzę wszystkich wczorajszych odpowiedzi ... co do samej treści to chyba tak właśnie ona
wyglądała.
Jako, że jest to zadanie testowe, to zanim bym cokolwiek obliczał to:
1) f(0) = −3 , wiemy że f(1) = 0 , natomiast wierzchołek jest dla x=2
związku z tym −−−> a < 0
2) f(1) = a+b−3 = 0 −−> a+b = 3 −−−> b > 0
więc a<b <−−− to była chyba pierwsza odpowiedź. O ile to jest test jednokrotnego wyboru, to
na tym kończymy.
Przy okazji −−− jestem ciekaw jak autorowi/autorce wyszły takie wartości a i b.
24 wrz 17:46
Mila:
O ile dobrze pamiętam − takie odpowiedzi do wyboru.
a<b
b=4
b=a
a>0
24 wrz 18:13
wredulus_pospolitus:
jeszcze inny sposób poradzenia sobie z tym zadaniem w sposób 'testowy'
wiemy, że xw = 2 oraz x1 = 1 −−−> x2 = 3
stąd: f(x) = a(x−1)(x−3) = ax2 −4ax + 3a −−> a = −1 −−> b = 4
24 wrz 18:40
chichi:
dla mnie to normalny sposób, a nie jakoś specjalnie 'testowy'. eleganckie rozwiązanie, a nie
jakaś testowa wykluczanka na podstawie eliminacji
24 wrz 20:02
Vazelini: Macie rację, jak mówiłem wołałem żeby ktoś sprawdził, żeby nie popełnić głupiego błędu, przy
przenoszeniu z pośpiechu napisałem a+4a zamiast a−4a, w konsekwencji wyszło mi 5a zamiast −3a.
25 wrz 07:39