Dwa okregi o promieniach 1 sa styczne zewnetrznie.
Oki: Dwa okregi o promieniach 1 sa styczne zewnetrznie. Ze srodka jednego z nich poprowadzono
pólprosta styczna do drugiego. Pole obszaru ograni−czonego pólprosta i okregami jest równe
23 wrz 12:34
I'm back:
Zauważ że półprosta wraz z promieniami tworzy trójkąt prostokątny o jednej przy prostokątne
równej 1, przeciwprostokatnej rownej 2, stąd kat przy jednym z wierzchołków równy jest jest
równy 30
o, przy drugim 60
o
P
szukane = P
Δ − P
jednego wycinka o kącie 30o − P
drugiego wycinka o kącie 60o =
| | 90 | |
= PΔ − Pwycinka o polu 90o = PΔ − |
| *Pokregu o promieniu 1 |
| | 360 | |
23 wrz 13:10