kilka zadań.
Paula ;): Proszę o pomoc w kilku zadaniach.
1. W trojkacie rownoramiennym ABC, w ktorym lACl=lBCl, długosc dwusiecznej AD jest rowna
długości odcinka CD. Oblicz miary kątów trójkąta.
2. Liczba dwucyfrowa n, jej podwojona cyfra jednosci oraz jej podwojona cyfra dziesiatek sa
kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Podaj wszytskie liczby n spelaniające ten warunek.
3. W trapezie prostokatnym dłuższe ramię długości 3
√2 cm jest prostopadle do krotszej
przekatnej oraz kat ostry trapezu ma miare 30.
a)Oblicz pole trapezu
b)Oblicz dlugosc dluzszej przekatnej.
Prosze tylko o podanie jakis poczatkowych dezialan, reszte zrobie sama, bo gdzieś w tych
zadaniach robie błąd i nie wiem gdzie
tom:

1.ΔADC jest też równoramienny więc ∡ACB =
12 ∡CAB czyli 5∡ACB=
12π, ∡ACB=
110π,
∡CAB =
15π (tak na marginesie ten Δjest "wycinkiem" dziesięciokąta foremnego)
2.a+10b, 2a , 2b kolejne wyrazy ciągu gdzie a,b są cyframi i b>0
(a+10b)−2a = 2a−2b
3a=12b
a=4b b=1,2 a=4,8
odp. n=14 lub 28