ciąg zależność
anonim123: jest jakaś zależność pomiędzy takim ciągiem 0,5,15,30,50,75,105...
21 wrz 20:09
Mila:
a1=0
a2=5
a3=15=2*3*5/2
a4=3*4*5/2=30
a5=4*5*5/2=50
Kombinuj dalej i ustal wzór
21 wrz 20:22
wredulus_pospolitus:
popatrz jakie są różnice pomiędzy kolejnymi dwoma wyrazami ... widzisz zależność
21 wrz 20:26
Mariusz:
a
0=0
a
n=a
n−1+5n
a
n−1=a
n−2+5n−5
a
n−a
n−1=a
n−1−a
n−2+5n−(5n−5)
a
n=2a
n−1−a
n−2+5
a
n−1=2a
n−2−a
n−3+5
a
n−a
n−1=(2a
n−1−a
n−2)−(2a
n−2−a
n−3)+5−5
a
n−a
n−1=2a
n−1−3a
n−2+a
n−3
a
0=0
a
1=5
a
2=15
a
n=3a
n−1−3a
n−2+a
n−3
Zdefiniuj sobie funkcję tworzącą
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
∑
n=3∞a
nx
n=∑
n=3∞3a
n−1x
n+∑
n=3∞(−3a
n−2)x
n+
∑
n=3∞a
n−3x
n
∑
n=3∞a
nx
n=3x(∑
n=3∞a
n−1x
n−1)−3x
2(∑
n=3∞(a
n−2)x
n−2)+
x
3(∑
n=3∞a
n−3x
n−3)
∑
n=3∞a
nx
n=3x(∑
n=2∞a
nx
n)−3x
2(∑
n=1∞(a
n)x
n)+
x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−0−5x−15x
2=3x(∑
n=0∞a
nx
n−0−5x)
−3x
2(∑
n=0∞(a
n)x
n−0)+x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n−0−5x−15x
2=3x∑
n=0∞a
nx
n−15x
2
−3x
2(∑
n=0∞(a
n)x
n)+x
3(∑
n=0∞a
nx
n)
∑
n=0∞a
nx
n(1−3x+3x
2−x
3)=5x
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | −1 | |
∑n=0∞nxn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(n+1)xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | (1−x)2 | |
| | −2 | |
∑n=0∞n(n+1)xn−1= |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑n=0∞n(n+1)xn−1= |
| |
| | (1−x)3 | |
22 wrz 13:26
a7: +5 +10+15 +20 +25 itd
22 wrz 13:28
a7: czyli an=an−1+5*(n−1)
22 wrz 13:30
a7: ?
22 wrz 13:32
Mariusz:
Przyjmując że indeksujesz ciąg od jedynki
22 wrz 14:30
anonim123: dziękuję
22 wrz 14:59