Zadanko
Ola: W ostroslupie prawidlowvm czworoltnym o krawedzi podstawy dlugosci 4 i wysokosci równei 2 √3
wyznacz miare kata o pomiedzy wysokoscia sciany bocz−nej i podstawa ostroslupa.
19 wrz 20:54
wredulus_pospolitus:

x= ...

oblicz
20 wrz 08:21
wredulus_pospolitus:
poprawka ... nie ten kąt
| | h | | 2√3 | |
α = arctg( |
| ) = arctg( |
| ) = arctg(√3) = ... |
| | a/2 | | 2 | |
20 wrz 08:22
Ola: A mi wyszło √3/3
20 wrz 10:29
Ola: Ale nie jestem pewna czy to ten kat czy właśnie ten pierwiastek z 3
20 wrz 10:30
wredulus_pospolitus:
h = 2
√3
| | h | | 2√3 | |
więc |
| = |
| = √3  |
| | a/2 | | 2 | |
20 wrz 10:32
daras: α ≈ 50o46'6,5''
20 wrz 15:24