Równanie trygonometryczne
Werve: | √3 | | 3 | |
| *sin(x)+ |
| *cos(x)=0 x∊<0,4π> |
| 2 | | 2 | |
19 wrz 20:10
19 wrz 20:21
19 wrz 20:23
Werve: Tak, tylko w takim wypadku otrzymuje równość 0=0
19 wrz 20:33
Mariusz:
| | 1 | | √3 | |
√3( |
| sin(x)+ |
| cos(x))=0 |
| | 2 | | 2 | |
i teraz należy wybrać takie x aby należało do podanego przez ciebie przedziału
19 wrz 20:42
chichi:
| √3 | | 3 | |
| sin(x) + |
| cos(x) = 0 |
| 2 | | 2 | |
√3sin(x) + 3cos(x) = 0
√3(sin(x) +
√3sin(x)) = 0
| | 1 | | √3 | |
2√3( |
| sin(x) + |
| sin(x)) = 0 |
| | 2 | | 2 | |
... dalej już elementarne równanko
19 wrz 20:45
chichi:
kurde, kopnąłem współczynniki, rozwiązałem 3sin(x) +
√3cos(x) = 0, powtórz metodę, powinno Ci
wyjść tak jak podał @
Mariusz wyżej
19 wrz 20:47
Mariusz:
chichi zdarza się, ważne że sposób postępowania dobry
19 wrz 20:51
tangens:
√3sinx= −3cosx
tgx=−
√3
19 wrz 21:20
chichi:
pewnie, inny sposób wg mnie gorszy, ale też prowadzi do rozwiązania to:
| | x | | 2u | | 1 − u2 | |
kładąc u = tan( |
| ) mamy, że: sin(x) = |
| ∧ cos(x) = |
| |
| | 2 | | 1 + u2 | | 1 + u2 | |
wstawiając do równania
√3sin(x) + 3cos(x) = 0 mamy:
| 2√3u | | 3(1 − u2) | |
| + |
| = 0 ⇔ 3u2 − 2√3u + 3 = 0 ⇔ |
| 1 + u2 | | 1 + u2 | |
| | √3 | | x | | √3 | | x | |
⇔ u ∊ {− |
| ,√3}, zatem mamy: tan( |
| ) = − |
| ∨ tan( |
| ) = √3 |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
rozwiązać i sprawdzić czy spełniają wyjściowe równanie

a dlaczego należy sprawdzić rozwiązania? odpowiedź jest prosta − zostawiam autorowi
19 wrz 21:25
Mariusz:
Czy ja wiem czy gorsze za to ogólniejsze
Nie bez powodu stosuje się je też w rachunku całkowym
19 wrz 23:32
Filip: Mariusz bardzo dobre rozwiązanie
29 wrz 23:51