prawdopodobienstwo
beemers: ile jest czterocyfrowych nieparzystych liczb całkowitych dodatnich takiż że w ich zapisie
dziesiętnym
występuje dokładnie jedna cyfra 1 i dokładnie jedna cyfra 2
b) obliczenie ile jest liczb czterocyfrowych parzystych liczb całkowitych dodatnich takich że
w ich zapisie
dziesiętnym występuje dokładnie jedna cyfra 0 i dokładnie jedna cyfra 0
18 wrz 21:15
wredulus_pospolitus:
I masz jakieś pomysły?
Dodatkowo −−− dokładnie jedna cyfra
0 i dokładnie jedna cyfra
0
19 wrz 00:34
Beemers: Nie bardzo
19 wrz 07:01
Ola: Moim jedynym pomysłem do podpunktu a) jest utworzenie aż 9 przypadków: 2•49+2•24+4•28+56=314
Ale zastanawiam się czy da się to zadanie rozwiązać szybciej, wykonując mniej kroków?
Z góry dziękuję
4 lip 20:29
Ola: A w podpunkcie b) powinno być: oblicz, ile jest czterocyfrowych parzystych liczb całkowitych
dodatnich takich, że w ich zapisie dziesiętnym występuje dokładnie jedna cyfra 0 i dokładnie
jedna cyfra 1.
I tu rozdzieliłam na 7 przypadków: 4•28+3•56=280
Też zastanawiam się czy da się krócej? Z góry dziękuję
4 lip 20:37
wredulus_pospolitus:
(a) można w dwóch wariantach rozpatrywać
sytuacje rozpatrywane:
1. (2 lub 1 na pierwszym miejscu): 2*2*8*4
2. (2 na pierwszym miejscu, 1 na ostatnim miejscu): 1*8*8*1
3. (2 i 1 'po środku'): 7*2*1*4
4. (2 'po środku', 1 na końcu): 7*2*8*1
Sumujemy i załatwione ... wyszło 360
alternatywna droga:
1. (1 na końcu):
3*8*8*1
2. (1 nie na końcu)
3*
2*8*4
3. (odejmujemy sytuacje gdy 0 na początku): 1*
2*8*1 + 1*
2*
1*4
I wychodzi nam także 360
5 lip 00:33
wredulus_pospolitus:
(b)
1. 0 na ostatnim miejscu: 3*8*8*1
2. 0 'po środku: 2*2*8*4
Co nam daje: 320
5 lip 00:43
Ola: Dziękuję

A w b) w poleceniu jest pomyłka i powinno być napisane na końcu: ,,...występuje
dokładnie jedna cyfra 0 i dokładnie jedna cyfra 1."
5 lip 16:06
wredulus_pospolitus:
Domyśliłem się po Twoim wpisie z wczoraj z 20:37
5 lip 19:36
6 lip 12:08
wredulus_pospolitus:
Tak ... zauważ, że:
8*2*1*4 + 1*2*8*4 + 8*2*8*1
to sytuacje (odpowiednio)
1. '0' i '1' są 'po środku'
2. '1' na początku, '0' po środku
3. '1' po środku, '0' na końcu
i brakuje sytuacji: '1' na początku, '0' na końcu, czyli: 1*8*8*1 = 64
co da nam: 256 + 64 = 320
6 lip 12:54
Ola: Dobrze, dziękuję

A jeszcze wracając do podpunktu a) wszystko rozumiem oprócz 1., bo 1. ja
rozpisałam na dwa przypadki:
1.' (2 lub 1 na pierwszym lub trzecim miejscu): 2•8•1•4=64
1." (2 lub 1 na pierwszym lub na drugim miejscu): 2•1•8•4=64
64+64=128
Generalnie, już po tym że wyszło nam dokładnie tyle samo w obydwu przypadkach zapewne można
wywnioskować, że dałoby radę wykonać te dwa przypadki za jednym razem.
Tylko jak to wyjaśnić, jeśli w 1. cyfra ,,2" może być na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu
i cyfra ,,1" może być na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu, to wypadałoby napisać dla
cyfry ,,2" (3•), bo ma trzy puste miejsca do wyboru, a dla cyfry ,,1" (2•), bo przez zajęte
jedno miejsce przez cyfrę ,,2", zostały jej już tylko dwa miejsca wyboru, ale wiem, że to
byłoby źle rozwiązane, chociażby patrząc na mój rozpisany 1. przypadek na dwa oddzielne
przypadki: 1.' i 1.".
6 lip 13:38
wredulus_pospolitus:
no ale przecież to samo wychodzi

−−−− u mnie w (a) wersja 1. w (1) (2 lub 1 na pierwszym
miejscu) mamy dokładnie 128 możliwości

"Tylko jak to wyjaśnić, jeśli w 1. cyfra ,,2" może być na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu
i cyfra ,,1" może być na pierwszym, drugim lub trzecim miejscu, to wypadałoby napisać dla
cyfry ,,2" (3•),"
Nie ... bo wtedy liczymy (błędnie) takie sytuacje: X 2 1 Y −−− gdzie X będzie cyfrą 0

Dlatego został wyszczególniony (3) przypadek ... gdzie właśnie rozpatrujemy taką sytuację i
wykluczamy cyfrę '0' z pierwszego miejsca.
Zauważ ... że to co napisałaś tutaj bardziej dotyczy 'wersji 2' podejścia do tematu ... gdzie w
przypadku: "1 nie jest na końcu) rozpatrujemy właśnie
3*2*8*4 pamiętając, że później
musimy odjąć sytuacje 0 2 1 Y (oraz 0 1 2 Y) czyli 1*2*1*4 (drugi człon w przypadku (3) w
tejże wersji podejścia do zagadnienia).
6 lip 13:53
wredulus_pospolitus:
Tak więc −−− w momencie gdy się uczysz ... zalecam rozdzielać na jak największą ilość
przypadków ... dopiero jak nabierzesz wprawy i będziesz się czuć komfortowo, zacznij
łączyć/kombinować z przypadkami.
Gdybym się dopiero uczył to bym rozdzielił na takie przypadki:
1. '1' na pierwszym miejscu, '2' na drugim lub trzecim
2. '2' na pierwszym miejscu, '1' na drugim lub trzecim
3. '2' na pierwszym miejscu, '1' na ostatnim miejscu
4. 'inna' na pierwszym miejscu, '1' i '2' na drugim i trzecim miejscu
5. 'inna' na pierwszym miejscu, '2' na drugim lub trzecim miejscu, '1' na ostatnim miejscu
Jasne ... jest to trochę więcej przypadków, ale mam pewność, że:
a −−− zliczam wszystko co mam zliczać
b −−− nie zliczam niczego parokrotnie (często się to ludziom zdarza)
c −−− nie zliczam czegoś czego nie powinienem zliczać
6 lip 13:57
wredulus_pospolitus:
I ogólnie −−− warto sobie wypisywać słownie właśnie to jak wyglądają dane przypadki, a nie same
wartości ... to także Ci ułatwi w niepopełnieniu błędu i nabraniu pewności siebie
6 lip 13:58
Ola: Bardzo bardzo Panu dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie
6 lip 15:06