proszę o rozwiązanie
anna: udowodnij że dla m = 2 − √2 suma kwadratów rozwiązań tego równania jest równa 34 + 24√2
x12 + x22 = 34 + 24√2
nie wiem jak to rozwiązać
18 wrz 17:22
ABC:
ale gdzie jest równanie? wszystko w porządku z treścią?
18 wrz 17:25
anna: przepraszam nie zauważyłam że treść jest zapisana wcześniejszym numerze zadania
18 wrz 19:12
anna: niestety muszę poprosić o pomoc
pełna treść zadania to
Dane jest równanie ImxI + ImI =4 w którym x jest niewiadomą i m ≠ 0
udowodnij że dla m = 2 − √2 suma kwadratów rozwiązań tego równania jest równa 34 + 24√2
18 wrz 19:31
Eta:
m=2−√2 >0
to (2−√2)*|x| = 2+√2
|x|= .......... =3+2√2
x1= 3+2√2 x2= −(3+2√2)
x12+x22=................ = 34+24√2
18 wrz 20:22
anna: dziękuję
18 wrz 21:41