18 wrz 08:19
niedziela rano:
a
n = (2n − 2)
2 − (2n − 3)
a
1 = (2*1 − 2)
2 − (2*1 − 3) = 0 − (−1) = 1 = 0
2 − (−1)
a
2 = (2*2 − 2)
2 − (2*2 − 3) = 4 − 1 = 3 = 2
2 − 1
a
3 = (2*3 − 2)
2 − (2*3 − 3) = 16 − 3 = 13 = 4
2 − 3
a
4 = (2*4 − 2)
2 − (2*4 − 3) = 36 − 5 = 31 = 6
2 − 5 itd
18 wrz 09:17
niedziela rano:
w drugą stronę jest ciąg liczb: 1, 7, 21, 43, ...
proszę ustalić wzór an = ?
18 wrz 09:35
kerajs:
a2=3=1*2+1
a3=13=3*4+1
a4=31=5*6+1
an=(2n−3)(2n−2)+1=4n2−10n+7
a100=....
18 wrz 10:55
Mariusz:
Jeżeli ciąg a to {1,3,13,31,...}
to ciąg bn = an + 4(n−1)
18 wrz 13:33
kerajs:
''Mariusz: (...) bn = an + 4(n−1)''
Tak, jeśli b1=1, b2=7, b3=21, ... .
18 wrz 17:55