Wzór taylora
cezar: Muszę wyprowadzić z następującej funkcji f(x)=
18(sin(3x)−sin(−5x)+4) wzór taylora do 3
rzędu wokól punkt x = 0. Chciałbym prosić o pomoc w analize błędu. Ponieważ wynik, który
uzyskuje to jest
12+x+x
2, natomiast wynik jaki powinienem otrzymać to
12+2x
2.
Oto jakie obliczenia poczyniłem.
1.Najpierw licze pierwszą pochodną tej funkcji f(x)=
18(sin(3x)−sin(−5x)+4)
Pochodna pierwsza z tej funkcji to:
f'(x) =
3cos(3x)+5cos(5x)8
2.Teraz licze drugą pochodną z funkcji f'(x) =
3cos(3x)+5cos(5x)8
f''(x) =
−9sin(3x)−25sin(5x)8
3.I na koniec licze trzecią pochodną z tego f''(x) =
−9sin(3x)−25sin(5x)8
f'''(x) =
−27cos(3x)−125cos(5x)8
I teraz wyprowadzam wzór Taylora
f(x) =
12+ 1(x−0)+(x−0)
2+(
−27sin(3cx−125sin(5x)48) =
12+x+x
2+(
−27sin(3cx−125sin(5x)48). To jest mój wynik
12+x+x
2+(
−27sin(3cx−125sin(5x)48), a powinno wyjść
12+2x
2. Wydaje mi się że
w tym wyniku co ja uzyskałem to to (
−27sin(3cx−125sin(5x)48) powinno zostać. Tak
przynajmniej widziałem na yt
https://www.youtube.com/watch?v=tEYcXjSEBU4. To jaki w końcu będzie ostateczny wynik
wredulus_pospolitus:

Błędnie jest zarówno Ty jak i odpowiedź.
Na rysunku masz:
1/8 * (sin(3x) + sin(5x) + 4)
2x2 + 1/2
1/2 + x + −19/6 * x3
Jak widzisz −−− zielony wykres 'nachodzi' na czerwony
| | f''(0) | | f'''(0) | |
f(x) = f(0) + f'(0)*x + |
| *x2 + |
| x3 |
| | 2 | | 6 | |
druga sprawa:
f'(0) = 1
f''(0) =
0
Przy okazji