liczba naturalna
beemers: liczba naturalna n przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 wykaz ze liczba 2n2 +2023 jest
podzielna przez 3
i napisalem tak
3*x +2) = n
2(3x+2)2 + 2023
2(9x2 + 12x + 4) + 2023
18x2 +24x +8 +2023
i ze 18x2 zawsze podziel;ne przez 3
24x zawsze podz przez 3
a 2023 jest po prostu podzielne przez 3
wiwec ta suma tez musi byc podzielna przez 3
czy takie rozumowanie jest w porzadku czy nie?
Bo zrobilem ale tak bez pewnosci i nie wiem jak nazwac liczbe x
15 wrz 20:10
ABC:
czwarta linijka od dołu − jakim cudem 2023 jest podzielne przez 3 , suma cyfr 7 nie dzieli się
przez 3

zanim coś wyślesz dobrze się temu przyjrzyj
15 wrz 20:29
chichi:
niech n = 3k + 2, dla pewnego k ∊ ℤ, wówczas:
2n
2 + 2023 = 2(3k + 2)
2 + 2023 = 18k
2 + 24k + 2031 = 3(6k
2 + 8k + 677) = 3m, m ∊ ℤ
3 | 3m □
15 wrz 21:22