trygonometria
kania: wiadomo, że α jest kątem ostrymi tgα + tgβ = 4. Oblicz
√ tg2α + ctg2α
7 mar 10:06
Basia: Coś tu nie gra; jesteś pewny, że dobrze przepisałeś ?
7 mar 11:46
Basia: Coś tu nie gra; jesteś pewny, że dobrze przepisałeś ?
7 mar 11:46
kania: może błąd w druku? w zadaniu jest jeszcze wskazówka ctgα= 1/ tgα i odpowiedz √14
7 mar 12:19
Bogdan:
Domyślam się, że treść zadania jest taka:
Wiadomo, że α jest kątem ostrym i tgα + ctgα = 4. Oblicz √tg2α + ctg2α .
(tgα + ctgα)2 = 42 ⇒ tg2α + 2 + ctg2α = 16 ⇒ tg2α + ctg2α = 14.
√tg2α + ctg2α = √14
Pamiętamy, że tgα*ctgα = 1
7 mar 14:46