Odp
Xyz: Jesli a i β sa dwoma katami ostrymi w tym samym tröjkacie prostokatnym, to wyrażenie
Cosα − (cosβ*sinβ*tgα)/1−cosα
A)Przyjmuje stała wartość 1
B)Przyjmuje stała wartość −1
C) Przyjmuje stała wartość 0
D)przyjmuje różne wartości w zależności od αiβ
15 wrz 14:46
chichi:
z lewej strony masz instrukcje jak tworzyć ułamki, wciśnij Kliknij po więcej przykładów.
15 wrz 15:13
Xyz: Nie umiem
15 wrz 15:25
15 wrz 15:25
15 wrz 15:29
chichi:
sin(β) = cos(α) ∧ cos(β) = sin(α), zatem:
| | cos(β)sin(β)tan(α) | |
cos(α) − |
| = |
| | 1 − cos(α) | |
| | | | sin(α) | | sin(α)cos(α) |
| | | | cos(α) | |
| | sin2(α) | |
= cos(α) − |
| = cos(α) − |
| = |
| | 1 − cos(α) | | 1 − cos(α) | |
| | 1 − cos2(α) | | (1 − cos(α))(1 + cos(α) | |
= cos(α) − |
| = cos(α) − |
| = |
| | 1 − cos(α) | | 1 − cos(α)) | |
= cos(α) − (1 + cos(α)) = −1.
15 wrz 15:37
Xyz: Dzięki
15 wrz 15:43