14 wrz 20:34
kerajs:
Ech, gdyby to było tak proste (czyli na podstawie jednego rozwiązania uczymy się rozwiązywania
równań podobnych) to każdy byłby mistrzem równań diofantycznych. Niestety, tak łatwo nie jest.
Wezmę dwa wyglądające na podobne równania, z których jedno rozwiążę:
1.c)
x(4y+1)=2z
Czynnik 4y+1 jest zawsze nieparzysty więc y może przyjąć jedynie wartość 0, a równanie ma wtedy
postać:
x=2z
Rozwiązaniem jest każda trójka o postaci x=2t ∧ y=0 ∧ z=t dla t∊N+
czy na podstawie tego rozwiązania potrafisz rozwiązać przykład 1d): x(4y+1)=3z ?
18 wrz 11:16
ntan: Chyba samo to że 4y+1 jest nieparzyste nie wystarczy mojemu profesorowi do argumentacji, bo
może wtedy x być nieparzysty i nie parzysta razy nieparzysta da wynik Parzysty?
18 wrz 15:31
kerajs:
Muszę spasować przy takiej sile argumentów. Pa, pa, pas.
18 wrz 17:50
I'm back:
Drogi studencie. Od kiedy nieparzysta * nieparzysta = parzysta?
Od kiedy 15 (czyli 3*5) to liczba parzysta?
18 wrz 18:59
ntan: Oj miałem chwilową zawieche, myślałem o sumie tu jakiś iloczyn. Kerajsie ucz mnie dalej bogu
równań diofantycznych proszę tego nikt nie potrafi prawie gdzie nie pytam 😭😭
20 wrz 00:44
Mariusz:
Można przyjąć że 4y+1=3
2k oraz że x=3
m wtedy z=2k+m
| | 1 | |
Trójka (3m, |
| (32k−1),2k+m) gdzie k , m ∊ ℕ+ będzie rozwiązaniem |
| | 4 | |
choć nie jestem pewien czy to wszystkie rozwiązania
Tak więc przykład c) nie ma rozwiązań ale przykład d) już ma rozwiązania
24 wrz 04:09
Mariusz:
Przykład c) ma rozwiązanie wskazane przez Kerajsa
(Wcześniej z jego wpisu przeczytałem tylko o tym że jedna strona jest parzysta a druga
nieparzysta)
24 wrz 04:13