...
Karolina: wartosc wyrazennia W=log31/81log93 jest rowna:
a) −8
b)−3.5
c)−3
d)−2
7 mar 10:01
Matmathebest: Odpowiedź D.
Już tłumaczę dlaczego, musisz najpierw rozwiązać dwa logarytmy..
Pierwszy:
log3 1/81=
3x=1/81
3x= (3)−4
porównujesz wykładniki, zatem:
x= −4 to rowiązanie pierwszego logarytmu
Drugi:
log9 3=
9x=3
(32)x=31
tu też porównujesz wykładniki, zatem:
2x=1 /: 2
x= 1/2
Na samym końcu mnożysz rowiązania: −4 *1/2= −2
7 mar 10:39
Karolina: aha, no to juz wiem dlaczego mi nie wychodzilo w tym pierwszym logarytmie zle zrobilam. bardzo
dziekuje za pomoc
7 mar 10:45
Matmathebest: Nie ma za co

Jak logarytm to pisz, bo dość niezła z nich jestem
7 mar 10:50