13 wrz 20:40
chichi:
ale pytają o współrzędne 3 wierzchołka, a nie jakąś |AB|, czym jest w ogóle A, a czym B?
13 wrz 20:43
Michałek : Długość odcinka podanego
13 wrz 22:31
Michałek : Długość boku 3
13 wrz 22:32
chichi:
niech: A = (1,3) oraz B = (4,−1), prosta przechodząca przez te punkty
| 4 | | 13 | |
k: y = − |
| x + |
| , prosta do niej prostopadła i przechodząca przez środek odcinka AB |
| 3 | | 3 | |
| 3 | | 7 | |
l: y = |
| x − |
| , na tej prostej leży brakujący wierzchołek, zatem można go zapisać |
| 4 | | 8 | |
| 3 | | 7 | | 5√3 | |
tak: C = (c, |
| c − |
| ), jeżeli |AB| = 5, to d(C,k) = |
| , zatem mamy |
| 4 | | 8 | | 2 | |
| 5√3 | | | | 5 | |
równanie: |
| = |
| ⇔ c = |
| ± 2√3 |
| 2 | | √16 + 9 | | 2 | |
pozostało Ci wyznaczyć rzędne dla tych punktów i masz współrzędne brakującego wierzchołka
13 wrz 23:18
misio:
2 sposób
|AB|=5
rozwiązać układ równań
(x−1)2+(y−3)2=25
i (x−4)2+(y+1)2=25
14 wrz 12:01
misio:

3 sposób
Skorzystać z równania obrotu punktu B wokół punktu A
raz o kąt α= 60
o i następnie o kąt α= −60
o
równania obrotu :
xC= (xa−xB)*cosα −(yA−yB)*sinα+xB
yC= (xa−xB)*sinα+(yA−yB)*cosα+yB
i teraz tylko podstawić dane ...............
14 wrz 12:09