Zmienne rozdzielone
ramzes: Mam rozwiązać równanie metodą rozdzielenia zmiennych:
dydx = x cos2y. Rozdzieliłem te zmienne ale czy dobrze? Robie to pierwszy raz więc
proszę o wyrozumiałość.
∫1y = ∫cos2x
12 wrz 16:40
chichi:
tak powinno być, całki te potrafisz policzyć?
12 wrz 16:54
ramzes: Tak. Dzięki. A chciałbym dopytać bo tu jest jeszcze dalsza część tego zadania. Żeby to
rozwiązać dla warunku y(0)=1. Czyli co z tym muszę zrobić? Za y podstawić 1?
12 wrz 17:13
ramzes: Bo treść całego tego zadania brzmi tak, może lepiej chwyci?
Metodą rozdzielenia zmiennych rozwiąż równanie różniczkowe dydx = xcos2y przy warunku
y(0) = 1.
12 wrz 17:24
chichi:
chodzi o to, że ten warunek wypluje Ci ostatecznie jedną konkretną funkcję, bo samo rozwiązanie
tzw. ogólne da Ci całą rodzinę takich funkcji różniących się tylko co do stałej C, a ten
warunek pozwoli Ci to C wyznaczyć jednoznacznie
12 wrz 17:30
ramzes: Czyli jak to powinno być zapisanie? No bo policzyłem całki i wyszło
∫ 1cos2y dy = ∫xdx i wyszło
tan(y) = 12x2
i co teraz musze zrobić? Jak powinienem zaimplementować ten warunek do tego co wyszło? Sorry że
zapytuje ale nie jestem za dobry w te klocki
12 wrz 17:41
chichi:
dopisz C po którejś ze stron, te stałe to stałe całkowania które otrzymałeś po policzeniu
całek, z lewej strony równania powiedzmy C
1, z prawej C
2, ale wciągasz to w jedną stałą i
piszesz C po którejś ze stron
12 wrz 17:48
ramzes: czyli to powinno być tak?
tan(y) = 12x2+1
12 wrz 17:48
ramzes: tan(y) = 12x2+C
12 wrz 17:50
ramzes: i to tyle?
12 wrz 17:52
chichi:
Ty nie masz postaci y(x) = ...., ale zapis y(0) = 1 mówi nam, że punkt (0,1) należy do wykresu
tej funkcji, to wyznacz sobie to y(x) jak chcesz albo skorzystaj z punktu, który podałem.
Generalnie jak się da to powinno się doprowadzać do postaci y(x) = ...
12 wrz 17:52
ramzes: f(x) = 12x2
0 = 12*12
0 = 12
y = 12
12 wrz 18:42
ramzes: Niezależy mi jakoś specjalnie żeby się tego nauczyć. Chce to rozwiązać i tyle
12 wrz 18:47
ramzes: y = 12x2+12
12 wrz 18:52
ramzes: Dobrze to czy nie?
12 wrz 19:09
chichi:
| | 1 | |
co ty gadasz.... z równania tan(y) = |
| x2 + C masz wyznaczyć y... |
| | 2 | |
hint: funkcja odwrotna to tangensa
12 wrz 19:43
ramzes: skąd to mam wiedzieć. pierwszy raz to robie
12 wrz 19:47
ramzes: c = −12x2+tan(y)
12 wrz 20:07
Min. Edukacji: Dlaczego zniknął post o KRYZYSIE

To było najlepsze z tego dialogu
12 wrz 21:43
chichi:
nie wiem, ale zniknął też mój post z odpowiedzią do zadania. kogoś chyba władza znów poniosła
na tym forum... żarty
12 wrz 21:54
ramzes: Zastanawiałem sie długo nad tym jak to rozwiązać ale naprawde nie wiem. Do późna wczoraj
siedziałem żeby to rozwiązać. Jaka jest w końcu funkcja odwrotna do tangensa w tym przypadku?
13 wrz 14:41
ramzes: A nie chce bezmyślnie strzelać. Jest mi to potrzebne na egzamin bo niedługo mam i muszę to
zrobić.
13 wrz 15:15
ramzes: albo jakaś podpowiedź no cokolwiek. musze to zrobić
13 wrz 15:48
ramzes: A jest w ogóle funkcja odwrotna do tangensa w tym przypadku. Bo ja policzyłem, ale czy to jest
funkcja odwrotna to na pewno nie
tan(y) = 12x2 + tan(1)
y = 12x2 + 1
y − 1 = 12x2 / :2
y−12 = x{2)
Jak chciałem sprawdzić czy to dobrze to mi w ogóle nie znajduje odwrotnej do tego. Więc mam
teraz dylemat czy rzeczywiście ta funkcja istnieje w tym przypadku?
13 wrz 15:53
ABC: kolego , jakie ty wykonałeś przekształcenie pomiędzy pierwszą i drugą linijką ? 15:53
13 wrz 19:13
Min. Edukacji: Nie wydaje mi sie, żebyś nagle zaczął przygoda z calkowaniem od przykładu z funkcją
trygonometryczna. Otwórz zeszyt z notatkami, a jak nie masz to weź do ręki podręcznik i
zacznij od czegoś prostszego np.
rozdziel zmienne i oblicz x(t)
13 wrz 19:53
chichi:
@
ABC znane "tangenso reducto zu argumento"
13 wrz 20:59
13 wrz 21:58
13 wrz 22:16
ramzes: Właśnie najbardziej zastanawiało mnie rozwiązanie jakie przedstawił Mariusz tyle że gdzieś
natknąłem się na podobne zadanie tylko tam był sinus i trzeba było znaleźć funkcje odwrotną
do sinusa. To ktoś napisał że to nie będzie arc sinus.
13 wrz 22:19