Ostrosłupy
Ludth: Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat o boku długości 5 cm. Wysokośc DS jest prostopadła do
podstawy i równa krawędzi podstawy. Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupu.
11 wrz 16:42
Eta:

P
p=25'
PΔADS+P
ΔDCS= 25
d
2=25+50 =75
Z tw. odwrotnego do tw, Pitagorasa w ΔBCS
d
2= 5
2+(5
√2)
2= 75
ΔBCS i Δ ABS są prostokątne
dokończ.........
P
c=
11 wrz 17:23
Mila:

1) |AS|=|CS|=|DB|=5
√2
2)
|BS|
2=5
2+(5
√2)
2=75
W ΔSBC:
|SB|
2=75
SC
2+BC
2=(5
√2)
2+5
2=75⇔∡C=90
o
W ΔSAB : ∡A=90
o
Licz pola ścian.
11 wrz 17:25
Ludth: Dzięki!
11 wrz 17:36