Funkcja liniowa
Marcia: 1) Funkcja f określona jest wzorem. Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji.
f(x)= 3 |x−2| − 3x
Nauczycielka nam kazała obliczyć jakie wartości w jakich przedziałach przyjmuje x i narysować
wykres i wtedy łatwo wyznaczyć przedziały monotoniczności.
2) Wyznacz miejsca zerowe funkcji f.
f(x) |x−1| − |x+1|
I tak samo jak w pierwszym zadaniu..

3) Naszkicuj wykres funkcji f. Czy funkcja jest różnowartościowa? Odpowiedź uzasadnij.
a) |x−3| + 2x
−2x+1 dla x∊ ( −
∞; 3>
b) f(x)=
x−4 dla x ∊ (3;
∞)
W tym zadaniu to moim zdaniem już w ogóle jakiś kosmos..
Ktoś pomoże?
7 mar 09:51
Basia:
ad.1
1.
x−2≥0 ⇔ x≥2
wtedy |x−2|=x−2 i wzór przyjmuje postać
f(x)=3(x−2)−3x=3x−6−3x=−6
2.
x−2<0
−6x+6 dla x<2
f(x) =
−6 dla x≥2
bez wykresu widać, że:
dla x∊(−∞;2) f. jest malejąca
dla x∊<2;+∞) f.jest stała
ale oczywiście wykres możesz, a nawet powinnaś, narysować
ad.2
rozważ jak w 1 trzy przypadki:
1. x−1<0 i x+1<0 ⇔ x<−1
2. x−1<0 i x+1≥0 ⇔ −1≤x<1
3. x−1≥0 i x+1≥0 ⇔ x≥1
4. x−1>0 i x+1<0 jest niemożliwy
napisz wzór funkcji w każdym z tych przedziałów i podaj odpowiedź;
potem podpowiem co dalej
7 mar 12:02