matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
prosze o wytłumaczenie :)
Pawcio:
Oblicz różnicę ułamków 5/12−7/18, biorąc jako wspólny mianownik a) iloczyn licz 18 i 12 b) NWW (12,18)
11 wrz 12:27
wredulus_pospolitus:
a)
5
7
5*18
7*12
90 − 84
6
−
=
−
=
=
=
12
18
12*18
12*18
12*18
12*18
1
=
36
b) NWW(12,18) = NWW(2
2
*3 , 2*3
2
) = 2
2
*3
2
= 36
5
7
5*3
7*2
15 − 14
1
−
=
−
=
=
12
18
12*3
18*2
36
36
Czy to wystarczy jako wyjaśnienie? Czy masz jakieś pytania?
11 wrz 12:31
Pawcio:
Wystarczy, dziękuje bardzo za pomoc
11 wrz 12:35
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick