Siema
0_0: Jak to rozwiązać?
log(1/3)182 + log(1/3)22 − (log(1/3)2−2) * log(1/3)4
11 wrz 08:35
I'm back:
Skorzystaj z własności logarytnow:
1) log1/ab = − logab
2) logab + logac = loga(b*c)
3) logab − logac = loga(b/c)
4) b = loga ab
5) loga bc = c * logab
11 wrz 08:54
0_0: Dobra, tam jest potęgą logarytmu czyli minus wtedy znika?
11 wrz 09:26
0_0: Ogólnie to chodzi o to żeby wykazać że ten logarytm jest liczba całkowitą
Próbowałem to zrobić ale nie nie wychodzi
11 wrz 09:37
wredulus_pospolitus:
tam jest:
(log(1/3)2−2)
czy też
log1/3 2−2
11 wrz 10:44
0_0: To pierwsze
11 wrz 10:55
wredulus_pospolitus:
no to jedziemy:
log1/3 182 = −2log3 9 − 2log3 2 = −4 − 2log3 2
log1/3 22 = −2log3 2
(log1/3 2 −2) * log1/3 4 = 2(log3 2)2 + 4log3 2
... = −2( (log32)2 + 4log3 2 + 4) = −2(log32 +2)2
i jak widzisz to ni jak się ma do liczby całkowitej −−−− sprawdź czy dobrze przepisałeś
11 wrz 12:28
0_0: Tak jak w podręczniku tylko nie umiem zapisać potęgi logarytmu więc dałem ją na koniec
11 wrz 12:33
wredulus_pospolitus:
Potęgi LOGARYTMU

Gdzie
11 wrz 12:38
wredulus_pospolitus:
jest różnica pomiędzy zapisem np.:
log
a c b = (log
a b)
c
a zapisem:
log
a b
c
11 wrz 12:40
0_0: Ok czyli log13218 + log1322 − (log132−2) * log134
I ten kwadrat jest na logarytm a nie na podstawę
11 wrz 13:16
wredulus_pospolitus:
no to jest to ZASADNICZA różnica

log
1/32 18 = (log
1/318)
2 = (−log
3 18)
2 = log
32 18
teraz rozumiem o co Ci chodziło z "Dobra, tam jest potęgą logarytmu czyli minus wtedy znika?"
log
1/3 2 18 = log
32 9*2 = (log
39 + log
32)
2 = (2 + log
32)
2 = 4 + 4log
32 + log
3 2 2
log
1/3 2 2 = log
3 2 2
−(log
1/32 − 2)*log
1/34 = −(log
3 2 + 2) *2log
32 = −2log
3 2 2 − 4log
32
dodajesz i masz
11 wrz 13:33
Eta:
−2= +log
1/39 , log
1/34= 2log
1/32
i mamy:
log
1/3218 +log
1/322−2log
1/32*(log
1/32
+log
1/39)=
log
1/3218+log
1/322−2log
1/32*log
1/318=
=(log
1/318−log
1/32)
2= (log
1/39)
2= (−2)
2=
4
i po ptokach
11 wrz 16:19
0_0: Dziękuję wszystkim za pomoc i fenomenalne rozwiązania
Pozdrawiam serdecznie, zdrowia szczęścia
Z fartem
11 wrz 16:51