Wyznacz miary kątów tego trójkąta, jeśli: sin α = u{p{3}}{2} i ctg β = 1
baka: W trójkącie ABC kąty α i β są ostre.
Wyznacz miary kątów tego trójkąta, jeśli: sin α =
√32 i ctg β = 1
Rozumiem, że wartości tych kątów są ogólnie znane i
√32 to sin kąta 60°, a 1 to ctg
kąta 45°. Proszę o wytłumaczenie dlaczego funkcje logarytmiczne mają tu zastosowanie, skoro
nie jest to trójkąt prostokątny. Do tej pory myślałam, że funkcje te używa się tylko w
trójkątach prostokątnych
11 wrz 04:40
kerajs:
To są funkcje trygonometryczne, a nie logarytmiczne. Dlaczego ich użyto? Pewnie po to aby
utrwalić wartości tych funkcji dla podstawowych kątów.
Stosuje się je nie tylko przy trójkątach prostokątnych (np: wzory na pole trójkąta, twierdzenie
sinusów, kosinusów, tangensów itd.) i nie tylko przy trójkątach.
11 wrz 07:12
baka: Okej, po prostu zapamiętam, że funkcje trygonometryczne nie zawsze oznaczają trójkąt
prostokątny. Jeszcze nie miałam styczności z innym zastosowaniem, ale kiedyś pewnie będę
mieć.
Dziękuję za odpowiedź
17 wrz 21:34