losowanie liczb
karolina: dane sa dwa zbiory m = 1,2,3,4,5,6,7
n = 11,12,13,14,15,16
z kazdego ze zbiorow losujemy po jednej liczbie. oblicz prawdopodobienstwo zdarzenioa
polegajacego na tym ze suma wylosowanych liczb jest liczba nieparzysta
10 wrz 15:43
I'm back:
| | 4*3 + 3*3 | |
P(A) = |
| =... |
| | 7*6 | |
10 wrz 15:45
karolina: a to nie tak że jak np wylosuje 1 i 12 to moge tez wylosowac 12 i 1 i to trzeba liczyc jako 2
inne przypadki?
10 wrz 15:53
karolina: bo nie widze tego z polecenia
11 wrz 00:09
I'm back:
Masz dwa zbiory m i n, nie rozróżniasz jako inne sytuację to z którego zbioru najpierw
losujesz.
Jak chcesz to rozpatrzeć to i tak licznik i mianownik przemnozysz przez 2 (więc wyjdzie
dokładnie to samo)
11 wrz 00:14