równanie trygonometryczne
zxcvbnn: 1+ sinx − cosx=sin2x−cos2x
po rozpisaniu doszedłem do 2 cos2x −cosx+sinx −2sinxcox=0
ale nie za bardzo wiem jak to poprowadzić dalej
10 wrz 14:41
zxcvbnn: zamykam znalazłem na innej stornie wystarczy wyłączyć przed nawias 2cosx z 1 i ostatniego
wyrazu potem zostaje
(2cosx−1)(cosx − sinx) = 0
10 wrz 14:49
Mietek z fabryki żyletek: jakie dalej , wyciągasz przed nawias i masz rozkład
(1−2cosx)(sinx−cosx)=0
10 wrz 14:50
zxcvbnn: 2sinxcosx−2cos2x+cosx−sinx=0
2cosx(sinx−cosx)−(sinx−cosx)=0
(2cosx−1)(sinx−cosx)=0
10 wrz 14:51