matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
przekształcanie wzorów
xxxyyyzzz:
Proszę o pomoc w przekształceniu wzoru krok po kroku.
x
y
=
z−x
v
x=?
10 wrz 13:26
xyz:
x
z−x
=
\ *yv ,y≠0 i v≠0
y
v
xv=y(z−x) xv=yz−xy xv+xy=yz x(v+y)=yz
yz
x=
v+y
10 wrz 13:48
xxxyyyzzz:
Dziękuje!
10 wrz 13:54