Zadania tekstowe
Julia: W kasie są banknoty 20 euro i 50 euro. Liczba banknotów 20 euro jest taka
sama jak liczba banknotów 50 euro. Łączna wartość wszystkich banknotów
50 euro jest o 3 tysiące euro większa od łącznej wartości wszystkich banknotów
20 euro. Ile jest banknotów 20 euro, a ile jest banknotów 50 euro?
Jak to zacząć?
10 wrz 10:14
euro:
x−− liczba banknotów po 20 euro = liczba banknotów po 50 euro ( z treści zadania)
50x= 3 000 +20x
x=100
Odp: W kasie jest 100 banknotów po 20 euro i 100 banknotów po 50 euro
10 wrz 11:03
dolar:
czy znasz
euro inne litery, nie tylko
x,
y ?
10 wrz 12:22
euro:
znam

10 wrz 12:30