proszę o rozwiązanie
anna: w trójkącie w prostokątnym ABC przyprostokątne AC i BC mają długości odpowiednio 12 i 9
Na boku AB wybrano taki punkt D że odcinki BC i BD są równe Oblicz cosinus kąta BCD ,
promień okręgu wpisanego w trójkąt BCD i promień okręgu opisanego na tym trójkącie
obliczyłam bok AB = 15
dalej nie wiem
9 wrz 21:21
Mietek z fabryki żyletek:
poprowadź wysokość z wierzchołka kąta prostego i dalej dość łatwo
9 wrz 22:35
Eta:

cosγ=sin(β/2)
| | √5 | |
cosβ= 1−2sin2(β/2) ⇒ ......... sin(β/2)= |
| = cos γ |
| | 5 | |
| | 9√5 | |
to e=9*sin(β/2) = |
| to 2e= ........... |
| | 5 | |
z tw. sinusów w ΔBDC
| | 2e | | 9√5 | |
2R= |
| =................= |
| |
| | sinβ | | 4 | |
| | 2PΔDBC | |
r= |
| =......... |
| | 9+9+2e | |
dokończ
9 wrz 22:50
Bolek z fabryki rolek:
9 wrz 22:51
anna: dziękuję bardzo
9 wrz 23:09
anna: cosβ = 1 − 2sin2(β/2) z jakiego wzoru to zostało obliczone
9 wrz 23:23
Eta:
cos(2α)=cos2α−sin2α= 2cos2α−1= 1−2sin2α
=============== =========
cosβ= 1−2sin2(β/2)
9 wrz 23:37
anna: dziękuję
9 wrz 23:42