pierwiastek a funkcja
karolina: pierwiastek chemiczny z uplywem czasu traci mase poczatkowa masa pierwiastku to 1024 gramow.
Zaleznosc miedzy czasem t (w tygodniach) a pozostala mase probki w gramach przedstawia
funkcja
M(t) = 1024 * (1/8)
(t/9)
po ilu tygodniach z próbki zostana nie wiecej niz 2 g jej masy?
bo wyszlo mi takie coś t wieksze lub równe − 27 i nie wydaje mi sie czy to dobry wynik czas na
minusie
8 wrz 21:43
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
1024*( |
| )t/9 = 210*2−3t/9 = 210 − t/3 < 21 |
| | 8 | |
czyli: 10 − t/3 < 1 −−−> 9 < t/3 −−−> t > 27
8 wrz 21:55
karolina: ale jesli nie wiecej niz 2 gramy a dla wartosci t = 27 wartosc wynosi 2 gramy to nie powinno
byc wieksze lub rowne?
9 wrz 21:31