zbiór wartości funkcji
frog: Witam, potrzebuję pomocy w wyznaczeniu zbioru wartości tych dwóch funkcji:
| | 2 * 3x − 15 | |
a) f(x) = |
| , x ∊ R − {2} |
| | 3x − 9 | |
| | −2 * 25x | |
b) f(x) = |
| , x ∊ R |
| | (5x + 1)2 | |
8 wrz 20:28
Edek z fabryki kredek: | | 2t−15 | |
oznacz sobie w a) 3x=t i znajdź zbiór wartości funkcji |
| dla t∊(0,+∞)\{9} |
| | t−9 | |
to dość łatwe bo 2t−15=2(t−9)+3
9 wrz 00:08
chichi:
albo użyj narzędzi rachunku różniczkowego
9 wrz 01:57
Ambroży z fabryki noży:
Nie ma potrzeby wyciągać "armaty"

Podobnie jak
Edek z fabryki kredek
| | 2(3x−9)+3 | |
f(x)= |
| , x≠2 |
| | 3x−9 | |
0<3
x<
∞ | −9
−9<3
x−9<
∞
9 wrz 20:07
Ambroży z fabryki noży:
9 wrz 20:10
chichi:
ale o jakiej Ty armacie mówisz to ja nie wiem...
9 wrz 22:30
Antoni z fabryki broni: nie wyciągać !
9 wrz 22:45
chichi:
krócej niż twoje ale skoro tak uważasz to ok
9 wrz 23:23