matematykaszkolna.pl
Ogólne równanie prostej Agq: Skąd pewność że ten wzór https://www.math.edu.pl/prosta-przechodzaca-przez-dwa-punkty jest poprawny dla xA = xB po przekształceniu z założeniem xA ≠ xB?
8 wrz 17:17
I'm back: Ke? Jeszcze raz Wyjaśnij o co Ci dokładnie chodzi, ale tym razem tak abyśmy mogli zrozumieć.
8 wrz 17:41
Agq: Chodzi mi że pierwotna postać wzoru to ta z ułamkiem gdzie mamy założenie xa ≠ xb a potem dlaczego po wymnożeniu wzór jest niby prawdziwy dla xa=xb skąd mamy tą pewność, przecież najpierw dajemy to załoeżenie ≠
8 wrz 19:17
Agq:
 y2−y1 
najpierw mamy tą postać wzoru podczas wyznaczania y−y1=

(x−x1) gdzie x1 ≠ x2 a
 x2−x1 
dlaczego ten wzór po wymnożeniu przez x1 − x2 jest prawdziwy dla x1 = x2 czyli taka postać )y−y1)(x2−x1)=(y2−y1)(x−x1) ,
8 wrz 19:20
Agq: serio nie rozumiecie o co chodzi haha
8 wrz 19:23
Agq: Przecież nawet ten wzór, to równanie bierze się z postaci kierunkowej, z której nie wyznaczymy równania prostej prostopadłem do osi OX
8 wrz 19:31
Agq: więc dlaczego po przekształceniu mimo założenia x1 ≠ x2 działa on dla takich punktów A(x,ya) B(x,yb)
8 wrz 19:32
chichi: Przecież w tym linku masz napisane XD
8 wrz 19:49
Agq: No dobra ale nie rozumiem dlaczego te przypadki można tak połączyć chyba że tutaj jest błąd x − y1 = 0 na samym dole
8 wrz 20:04
Agq: czyli powinno być x−x1=0 np ale dlaczego to można połaczyć no xD
8 wrz 20:05
Agq: czytać umiem
8 wrz 20:06
Agq: Punkty A1(x1, y1) i A2(x2, y2) leżą na prostej równoległej do osi OY. Wówczas równanie tej prostej ma postać x − y1 = 0 . ~ Dobra ale nic nam to nie mówi dlaczego niżej można zastosować ten wzór na prostych prostopadłych do osi OX Oba przypadki pierwszy i drugi można połączyć w jednym wzorze (y2 − y1)(x − x1) − (x2 − x1)(y − y1) = 0 .
8 wrz 20:08
Agq: Chodzi mi pp o to jak dowieść że ten wzór jest poprawny dla wszystkich prostych nawet tych prostopadłych
8 wrz 20:10
Agq: dobra ciul w to skasujcie to co pisałem hahaha
8 wrz 20:11
Agq: jakiegoś laga dostałem... Chichi użyj swoich uprawnień delete
8 wrz 20:11