co to jest całka oznaczona i nieoznaczona oraz związek między nimi
maniek: Chciałbym dopytać o definicje tego czym jest całka oznaczona i nieoznaczona, a także jaki jest
związek między oznaczoną i nieoznaczoną. Podam tutaj swoje definicje na ten temat lecz
prosiłbym o wnikliwą analize i zasugerowanie odpowiednich zmian, gdyż dopiero zaczynam się
tego uczyć.
Definicja całki oznaczonej.
Jest to całka, która służy do obliczania powierzchni pewnego obszaru ograniczonego krzywymi
∫x1x2 = F(x2)−F(x1).
Definicja całki nieoznaczonej.
Jest operacja odwrotna do różniczkowania polegająca na znalezieniu funkcji pierwotnej
adekwatnej do funkcji podcałkowej ∫f(x)dx = F(x)+C gdzie C to dowolna stała
Związek całki oznaczonej z nieoznaczoną.
Żeby policzyć całke oznaczoną najpierw trzeba policzyć całke nieoznaczoną
8 wrz 14:53
chichi:
"Żeby policzyć całke oznaczoną najpierw trzeba policzyć całke nieoznaczoną"
a to jest akurat nie prawda.
tą część wyżej to takie pitu pitu, zajrzyj na youtube tam są filmy pięknie to tłumaczące, bądź
też do dobrego podręcznika do rachunku całkowego
8 wrz 18:47
Mariusz:
"Żeby policzyć całke oznaczoną najpierw trzeba policzyć całke nieoznaczoną"
a to jest akurat nie prawda.
Jeżeli chce korzystać z twierdzenia Newtona − Leibniza to musi
Można niby podzielić przedział całkowania na podprzedziały,
dla każdego podprzedziału policzyć pole prostokąta o podstawie Δxi = xi+1 − xi
oraz wysokości f(ξ) gdzie ξ jest dowolnie wybraną liczbą należącą do przedziału [xi;xi+1]
a następnie policzyć granicę sumy pól takich prostokątów przy
liczbie podprzedziałów dążącej do nieskończoności bądź przy max(Δxi) dążącym do zera
Problem w tym że granica ta musi istnieć i być równa dla każdego podziału przedziału całkowania
Dla funkcji ciągłej tak będzie choć istnieją też funkcje nieciągle dla których ta granica
istnieje
i jest równa dla każdego podziału przedziału całkowania
Tak funkcję pierwotną można zdefiniować całką oznaczoną uzmienniając przedział całkowania
8 wrz 19:59
maniek: dziękuje
8 wrz 20:17
8 wrz 22:32
8 wrz 22:35
Min. Edukacji: Nieprawda
MATEMATYCY piszcie po polsku
9 wrz 06:11