Logarytmy
0_0: Mam problem ze zrozumieniem dlaczego :
| | 1 | | 3 | | 1 | | 2 | | 9 | |
(log2( |
| ) − log3( |
| ) + log3(4,5))4 ≠ ( |
| * |
| * |
| )4 |
| | 8 | | 2 | | 27 | | 3 | | 2 | |
robiłem taki przykład i odpowiedź to 16 ale nie wiem gdzie jest błąd w moim rozumowaniu
7 wrz 20:09
wredulus_pospolitus:
log
2 (1/8) = log
2 8
−1 = log
2 2
−3 = −3
| | 9*2 | |
−log3(3/2) + log3(4.5) = log3(4.5 : (3/2)) = log3 |
| = log3 3 = 1 |
| | 2*3 | |
(−3 + 1)
4 = (−2)
4 = 16
7 wrz 20:28
wredulus_pospolitus:
tak więc −−− błąd na błędzie u Ciebie był
7 wrz 20:28
0_0: | | 1 | |
dobra ale ja zrobiłem tak że −3 = log3( |
| ) |
| | 27 | |
a potem ze wzorów na logarytm ilorazu i iloczynu
także dalej nie wiem co jest źle w tym toku myślenia
7 wrz 20:33
wredulus_pospolitus:
no i

gdzie ten logarytm się podział
7 wrz 20:45
wredulus_pospolitus:
(log3 (1/27 * 2/3 * 9/2) )4 = (log3 (9/(27*3)) )4 = (log3 (1/9) )4 = (−2)4 = 16
7 wrz 20:46
0_0: Aaa, jestem bardzo wdzięczny
Dzięki i Pozdrawiam, z fartem
8 wrz 06:10