Wyznacznik macierzy, wartości własne
Rafał:
|2−λ 1 1 1 |
| 1 2−λ 1 1 |
| 1 1 2−λ 1 |
| 1 1 1 2−λ |
Czy upraszczając tę macierz do liczenia wyznacznika, by zastosować Laplace'a, mogę działać
zarówno na wierszach i kolumnach? Tzn. czy mogę np. w pierwszym kroku zrobić w3−w4, a
następnie k4+k3?
7 wrz 19:33
Mariusz:
Jeżeli chcesz policzyć to na kalkulatorze który nie obsługuje obliczeń symbolicznych
to możesz wykorzystać wzór na współczynniki wielomianu charakterystycznego
a
n = 1
| | 1 | |
ak = − |
| (∑j=1n−kaj+kTr(Aj)) |
| | n−k | |
Tr(A) − to ślad macierzy czyli suma elementów na diagonali
Możesz też stosując twierdzenie Cayleya−Hamiltona sprowadzić
wyznaczanie wielomianu charakterystycznego do rozwiązania pewnego układu równań liniowych
Pokazałbym ci sposób na rozwinięcie tego wyznacznika ale tutaj nie ma texa
a ten edytor jest kiepski
7 wrz 21:18
Mariusz:
Tak możesz wykonywać operacje zarówno na wierszach jak i na kolumnach
pamiętaj jednak że zamiana wierszy bądź kolumn zmienia znak wyznacznika
a pomnożenie wiersza bądź kolumny przez skalar
powoduje pomnożenie wyznacznika przez ten skalar
7 wrz 22:10
Mariusz:
p(λ) = (λ−1)3(λ−5)
Jednak gdy wstawiłem A do wielomianu
λ2−6λ+5
to wyszła mi macierz zerowa
Czyżby ta macierz była jednak diagonalizowalna
8 wrz 02:05